26 augusti 2022
18:30

IK Vista

Revansch i derbyt mot ÖIS

Derbydags och chans till revansch mot lokalkonkurrenten Ölmstad IS. Vårens möte lagen emellan slutade 1-2 till blåtröjorna i en match där Vista styrt och ställt på planen men hade förtvivlat svårt att få in bollen i mål. Ett mulet, fuktigt och varmt väder mötte Vistaspelarna när de anlände till ÖIS-gården. Man kunde ta på derbykänslan och förutom ära och heder spelade hade killarna ytterligare en morot: Noel skulle få sina nya fotbollsskor betalda vid seger. Det enda frågetecknet sattes vid orken, skulle spelarna ha ork efter klassresan till Göteborg dagen innan?

1:a perioden
Kanske var det brist på sömn som gjorde att det rödklädda bortalaget stod och sov för redan efter 30 sekunder utnyttjade hemmalaget ett snabbt inkast där anfallaren som fick bollen utnyttjade 1-mot-1-läget till fullo och slog in bollen i mål fram till 1-0. De följande minuterna var fortsatt ganska sömniga, men så sakteliga vaknade Vistaspelarna till och vaskade fram ett par fina anfall. Ett av dessa anfall resulterade i en hörna i den sjätte minuten, en hörna som David Beckha.....förlåt, William Dufva högklassigt skruvade in i mål via målets bortre stolpe. 1-1 på tavlan och genast började det spås om en uppföljare till storfilmen Bend it like Beckham. Fyra minuter senare drar Vista upp ett mönsteranfall och bollen går som på ett snöre från Viggo till Pelle, vidare till Tim som väggspelar med Pelle som hittar till Wide som enkelt kan placera in 1-2. Bara två minuter senare får Vista en tveksam frispark strax utanför straffområdet när Noel olyckligt kolliderade med en hemmaförsvarare. Alla frisparkar i matchen var av någon outgrundlig anledning sk indirekta frisparkar, vilket innebär att man inte får skjuta bollen direkt i mål. Pelle petar till Jonathan som sätter bollen i mål till 1-3. Vista trummar sedan på och skapar flera fina anfall som tvingar den duktiga hemmamålvakten att arbeta hårt mellan stolparna. Men med tre minter kvar av perioden får han kapitulera igen. Yngvald och Noel väggspelar sig igenom och bollen går via en försvarares ben fram till Tim strax utanför straffområdet som majestätiskt lobbar bollen över målvakten med sin vänsterfot. 1-4 är resultatet som gäller när domarens vissla ljuder för paus.

2:a perioden
Tre minuter in i perioden får ÖIS en hörna. Hörnan slås och ser tämligen ofarlig ut när bollen seglar ett par decimeter ovanför marken i knapp styrfart, men ett retligt sätt med hjälp av rödstrumpsklädda ben letade sig bollen in bakom Olle. Vista förde spelet i perioden men hade inte någon riktig skärpa i avsluten, trots att man skapade ett par klara lägen. ÖIS var heller inte helt ofarliga, men Olle var alltsom oftast allert och styrde av möjligheterna innan det hann bli riktigt farligt. Perioden innehöll endast ett mål och ställningen inför den tredje var således 2-4.

3:e perioden
ÖIS repriserade inledningen av den andra perioden genom att göra mål i tredje minuten via en hörna. Den här gången gick hörnan inte direkt i mål utan nickades in av en till synes helt omarkerad hemmaspelare. Fem minuter senare bryter Jonathan en dåligt slagen frispark och hittar ut till en framstormande Wide på högerkanten. Wide skapar sig ett bra läge och får på ett bra avslut som målvakten räddar, men returen hittar fram till Tim som gör sitt andra mål för kvällen och bortasupportrarna är i extas. De rödklädda eleganterna spelar sedan ut hela sitt register och hemmaspelarna som får jaga mycket boll sliter tappert för att inte släppa in fler mål. Men de kan inte stå emot när Vidar hittar Pelle med en lång passning på vänsterkanten, Pelle fintar bort sin försvarare och hittar in till Yngvald som placerat sig rakt framför mål, precis utanför straffområdet. Alla väntar sig ett skott men Yngvald sticker elegant in bollen till Noel som dunkar in 3-6. Välförtjänt för Noel som slitit hårt för att få in en boll. 3-7 kommer som ett brev på posten när Tim från nära håll skjuter på den utrusande hemmamålvakten och Wide smäller in returen. Dessvärre gick Tim lite hårt åt målvakten och målet döms bort. Matchen slutar 3-6.

Sammanfattning:
Vista visar upp ett fint passningsspel genom hela matchen och skapar egentligen lägen för att göra det dubbla antalet mål, men en duktig hemmamålvakt och obeslutsamhet gör att det stannar på sex strutar. Vi har senaste veckan försökt fokusera på att bli lite tuffare och mer beslutsamma i båda straffområdena och det är något vi får jobba vidare på. Alla mål vi släpper in tillkommer av att man är ofokuserad, inte tar markering direkt eller inte är helt bestämd i sitt agerande. Trötta kroppar och hjärnor efter klassresan kan säkert spela in i dagens match också. Men på det hela taget en väl genomförd match där grabbarna visar vem som är storebror i bygden. Alla spelare gör det bra idag men Tim får en liten extra stjärna som efter sitt mål får en rejäl injektion av självförtroende och är inblandad i mycket av spelet framåt, men också vinner en hel del boll genom uppoffrande hemjobb. Kul för killarna att återigen få ta en seger och dessutom med fem olika målskyttar.